tisdag 24 januari 2012

Förklaring följer...

Jag fick en fråga på hur jag gjort bilden med ringarna i vattnet. Självklart vill jag dela med mig.

Det är relativt okomplicerat, men det kräver (tydligen) många ord. Här kommer det:

Du behöver en blixt som du kan utlösa när den är frånkopplad från kameran (antingen med en sladd eller trådlöst med en radiosändare).  Sen behöver du ett akvarium, ett vitt papper, en svart tygbit (jag hade en t-shirt) och något att släppa i vattnet. Du behöver också ett stativ eller något som kan fungera som stativ till din kamera (t.ex. en pall), så att de alltid är på samma plats.

Ställ blixten vid sidan av, i höjd med, det fyllda akvariet, dvs 90 grader från kameran. Tejpa fast pappret på motsatta sidan av akvariet. Pappret kommer att agera reflektor så att du inte bara får ljus från en sida. Har du två blixtar kan du använda den andra istället för pappret. Den svarta tygbiten skall användas som bakgrund och den bör vara nedsänkt i det fyllda akvariet för att inte få oönskade reflektioner från det bakre glaset. Därav tyg och inte papper.

Ställ kameran på manuell exponering, med slutartiden på 1/125s, bländaren 8 och det lägsta ISO din kamera tillåter. På min är det 100. Sen ställer du om blixten till manuellt och ställer in den effekt som ger en korrekt exponering. Testa genom att ta några bilder med din hand i vattnet för att hitta ungefär rätt. Du skulle kunna använda en blixtljusmätare, om du bara hade en som var vattentät! Effekten kan du senare finjustera om det visar sig att du behöver det. Jag återkommer till hur. Förfokusera kameran mot t.ex. din hand som du redan håller i vattnet där du vill ha fokus. Ställ sedan om kameran till manuell fokus.

När det kommer till att fotografera med blixtljus är bländartalet den viktigaste variabeln i kameran, eftersom den inte bara styr skärpedjupet utan också mängden blixtljus som kamerasensorn uppfattar. Slutartiden är också viktig, men i detta fallet räcker det med att du ställer den så högt som din kamera tillåter synkning med blixten. Det brukar anges i kameramanualen men oftast ligger den runt 1/125s. Det är komplicerat att förklara varför det finns en maximal synktid för kameran, nöj dig med att det är just så, så hoppar vi över förklaringen.

Det är nu viktigt att du inte ställt kameran på mer än en armlängds avstånd från akvariet så att du med ena handen kan släppa ned saken i vattnet och med andra fyra av kameran. Det svåra är att synka släppet med avfyrandet. Har du taskig tajming kan du få hålla på ett tag!

Nu när du kommit så pass långt att du fångat ditt motiv är det dags att finjustera exponeringen. Öka den (mer ljus) kan du göra på två sätt; dels genom att öka bländaren (gå mot ett mindre tal) eller öka genom att trycka på blixtens knappar. Omvänt för att minska. Kom ihåg att om du ökar bländaren kommer också skärpedjupet att minska. Ökar du blixten kommer det ta längre tid att ladda upp den igen. Det finns alltid en avvägning.

Jag ljög lite, det finns ytterligare två sätt att öka effekten på blixten; genom att minska avståndet mellan motiv och blixt samt att öka ISO. Jag justerar helst inte ISO nämnvärt eftersom min kamera gärna ger brusiga bilder redan på ISO 400 och att flytta blixten närmare var inte ett alternativ.

När allt är inställt så som du vill ha det är det bara att experimentera. I mitt fall, med ringarna, fick jag olika utseende beroende på hur jag höll dem innan jag släppte dem. Jag släppte några andra saker också varav clementinen blev lite kul. Bubblorna gör så det liknar, med lite vilja, ett ansikte. En vit bakgrund har jag ännu inte lyckats få till på ett bra sätt. Jag skall fundera på det och återkomma om jag löser det.


Lycka till!


1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för förklaringen, då blir det till att försöka införskaffa ett akvarium och leka lite. =)